Suttogó datolyapálmák

Előszó

Életem java részében élt bennem a bizalmatlanság a nyugati politikai befolyással szemben. De mindig is vágytam rá, hogy megértsem a Nyugatot, és befogadjam az intellektuális hagyományokat, miközben ellenállok a politikai dominanciának.

A tapasztalataim megtanítottak rá, hogy együtt éljek, nevessek és szeressek a világ minden kultúrájából származó emberekkel. Így lett belőlem liberális lélek, aki hisz benne, hogy az emberekben több a hasonlóság, mint a különbség.

Szenvedélyesen reménykedem és vágyom az igazságot mindenki számára. Azt szeretném a leginkább, ha ez a regény a fiatalok generációjának fejében és szívében szirmot bontana az egész világon, adjon nekik reményt és lelkesítse őket. Ahogy az egyik legnagyobb perzsa tudós, Biruni mondja: „Minden kultúrában ott a közös emberi tényező, ettől lesz mind távoli rokon, hiába tűnnek idegennek egymásnak.”

Köszönetnyilvánítás

Aida Dehghani - Dr. Afshin lánya festés közben

Volt egyszer, hol nem volt, élt egy ember, aki elhatározta, hogy ír egy könyvet. Egy este az egész család ott ült a vacsoraasztal körül, és ő elmondta nekik az álmát: író lesz. Mindenki meglepetten nézett rá. És miről fog szólni a könyv? – kérdezték. Egy pillanatig hallgatott, majd így válaszolt: – Egy dalról, a fájdalom és izgalom daláról, reménytelen időkről és bőséges időkről.

De ez a ballada leginkább a háláról és a szeretetről fog szólni, amit a családom iránt érzek. Borzú, az apa és Gíszú, az anya megölelte őt, és biztosították soha véget nem érő szeretetükről és támogatásukról. Hadi és Babák azt mondta, el fogják olvasni a könyvet, és segítenek összeszedni a gondolatait. Ali hozzátette, hogy ő a megjelentetésben segít. Maziar, Záhra és Rita áldását adta, és támogatásáról biztosította a férfit. Ugyanígy Szajna és Parisza, akik úgy döntöttek, ők is elolvassák, és megosztják a férfival a gondolataikat. És akkor megszólalt a kis Aida, még csak kilencéves volt, és mély szeretettel ezt mondta: – Én megrajzolom a borítót teljes szívemből. Minden este olvasd fel nekem, és én rajzolok neked. A férfi erre ezt válaszolta: – Neked írom majd ezt a történetet, kicsike, és egy nap, ha már elég nagy leszel, leveszed a felső polcról, leporolod, és elmondod nekem, mit gondolsz róla. Így kezdett bele ez az ember az írásba. Sok napon és éjszakán át írt, ömlöttek belőle a szavak és a dallamok, amíg a sok dallamból egy ballada állt össze. Egy nap a férfi tudta, hogy a dal hamarosan véget ér, és a történetet végre elmondták. És akkor úgy döntött, keres egy zeneszerzőt, hogy életre keltse a dalt. És akkor a dal elkészült, a történetet elmondta, a férfi énekelni kezdett, és tudta, hogy sosem hagyja már abba.

Megrendelés

Könyvem megtalálható a legtöbb Magyarországi könyvesbolt polcain, illetve online is megrendelhető a kiadótól, és a könyvesboltoktól egyaránt

Értékelés

Ha elolvastad könyvemet értékeld, és kérlek mond el te is véleményed

5 9 votes
Értékelés
Subscribe
Visszajelzés
guest
9 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dora
Dora
3 éve

A könyv magával ragadó története egyszersmind romantikus, olykor szomorú, meghökkentő is egyben, miközben súlyos politikai problémák kereszttüzében tárja fel főszereplőnk életét.
Ajánlom mindenkinek, aki egy őszinte betekintést szeretne nyerni egy sajátos, igaztörténet nyomán.

Dr.Görcs Noémi Lívia
Dr.Görcs Noémi Lívia
3 éve

Ez egy olyan könyv, amit ha kezedbe veszel, nem tudod lerakni. Mélyen megérint, elgondolkodtat, és hatása alatt tart. Átérzed a szomorúságot, a veszteséget, miközben fenntartja lelki egyensúlyod az, hogy már-már érzed a bőrödön a perzselő napsugarat, orrodban a datolya és a gránátalma illatát. Köszönöm ezt az élményt, köszönöm, hogy megismerhettem ezt a történetet!

Szabó Leslie
Szabó Leslie
3 éve

Kedves Afshin!

Elolvastam a könyvedet.
Először is nagyon szépen köszönöm!!!
Hálás vagyok a sorsnak, hogy megismerhettem Alit és így, rajta keresztül hozzájuthattam a történetedhez, ami által kicsit jobban megismerhettelek téged is és a népeteket, kultúrátokat is. Nagyon megható történet és magával ragadó olvasmány volt.
Alig bírtam letenni. Ezért is olvastam el ilyen gyorsan… Ahogy tehettem, olvastam. Nagyon tetszik az az életimádat, ami árad a szeretettel, romantikával és sajnos a szomorú eseményekkel is átitatott soraidból.
Büszke vagyok rá, hogy ismerlek titeket. Remélem ez a vírus helyzet hamarosan végre lehetővé fogja már tenni a társasági életet, és akkor örömmel gratulálnék majd neked egy-két jó ital mellett személyesen is. Így most csak üzenetben teszem: gratulálok, nagyon szép és hasznos üzenetekkel, tanításokkal teli művet alkottál!
Azon leszek, hogy másokkal is megismertessem.
Még egyszer köszönöm!

Baráti üdvözlettel:
Leslie

Matisz Helga
Matisz Helga
3 éve

Szia Afshinka,elolvastam a könyved. Nagyon tetszett, nagyon szép gondolatokat fogalmaztál meg.
Egy kis betekintést adtál a hazádba, ahogy olvastam az fogalmazódott meg
bennem, hogy a Perzsák igazán tiszta lelkű emberek, pont amilyennek Téged
megismertelek. Én arra szavazok, hogy írjál még! Kell ebbe a lelketlen anyagias
világba egy kis jóság, igaz szeretet!

Reichardt Aurelia
Reichardt Aurelia
3 éve

“Minden kultúrában ott a közös emberi tényező, ettől lesz mind távoli rokon, hiába tűnnek idegennek egymásnak.” (Bírúní, perzsa tudós) Hálás vagyok Helga Matisz-nak, hogy felhívta a figyelmemet a Magyarországon élő plasztikai sebész első könyvére. Afshin iráni származású, Angliában tanult. Könyve bepillantást nyújt egy számunkra ismeretlen világba. Ifjú koromban persze én is hallottam arról, hogy az iráni sah elhagyta az országát, hogy micsoda pokol szabadult el az ajatollah hatalma nyomán. Mentek a tudósítások Afganisztánról is. Szintúgy a törökökről, kurdokról. De a doki könyve nyomán végre összeáll a kép, ami addig csak mozaikkockák szétszórt halmaza volt bennem. Mindez egy különleges útkeresés által, amit egy taxiban hallott zene vált ki a főszereplőből. Hiszen mindenki arra kíváncsi: -Ki vagyok én? -Honnan jöttem? -Merre tartok? Grace-Mandana útja szépséges stílusban íródott. Gazdagítva csodás versekkel is. Amelyekből egyet hétfőn fel is tettem posztban szerény előadásomban. És mindez két gyönyörű szerelemmel a fókuszban. Mert anélkül mit is érne az élet? Ajánlom jó szívvel ezt a szépséges, finom könyvet. Én pedig remélem, olvashatunk majd még a dokitól! Mert nagyon ért a lélek húrjaihoz is.

Orbán Beáta
Orbán Beáta
3 éve

Kedves Afshin!Fájdalmakkal,bölcsességgel és nagy szeretettel megírt könyvet tarthattam a kezemben!!Őszinte tiszta szívvel megírt ‘mese,amit remélem nagyon sokan olvasnak majd el!Ha az emberek csak egy kicsit átérzik a lapokat átitató fájdalmat,talán többen leszünk a világon,akik nem leszünk közömbösek egymáshoz!!Szívből gratulálok és kívánom,hogy a folytatás ne várasson sokat magára!!Köszönöm!!

Bukta Szabina
Bukta Szabina
3 éve

Tisztelt Afshin Dehghani! Még mindig hatása alatt vagyok a könyvének! Csodaszép! Szívmelengető ugyanakkor fájdalmas is. Mesébe szőtt kegyetlen valóság. Megkönnyeztem. Szívből Gratulálok Könyvéhez! Könyvtári könyvként olvastam-ott dolgozom és azonnal lecsaptam rá, mihelyst elolvastam az ismertetőt. A borító is tökéletes! A köszönetnyilvánítás is mesébe illő, nem a szokványos, semmit mondó szavak. Gyönyörű!
Még sok ilyen csodaszép írást kívánok! Remélem dedikálást tart majd az ország minden szegletén, én ott leszek! Minden jót kívánok Önnek és szeretteinek!

Bottka Renáta
Bottka Renáta
3 éve

Köszönöm, hogy elolvashattam ezt a csodálatos írást. Mindenkinek kötelezővé tenném. Főleg a sok-sok ítélkezőnek. Ez egy tükör a mai kor emberének. Döbbenetes információkat, ismereteket tárva elénk. Elgondolkodtató mű, ami nagyon sokáig itt fog élni bennem.

Andrea
Andrea
2 éve

Kedves Afshin!

Már ketszer olvastam a könyved, es mind a ketszer a lelkemig hatolt! Mind orvos, mind ember oly sok éve ismerjük egymast. Mélyen megerintett csodalatos regenyed, erzem, tudom, hogy ez a Te eleted, ez a Te eleted regenye! 

Nagyon egyedülallo ahogy irsz, egy egesz különleges modon, még hasonloval sem talalkoztam sosem! Különleges tehetség vagy! Elöször kicsit meglepett, hogy ilyen formán is megcsillogtattad a világnak a tudásod, de egyre jobban várom, következö könyved milyen csodákat rejteget! Remelem még sok szép történettel ajándékozod meg egyre népesedö közönséged! 
Köszönöm, hogy egy ilyen nagyszerü embert ismerhetek, amilyen te vagy!

Szépséget csak az tud alkotni, akinek a Lelke is szép!

Szeretettel ölel:
Andrea